Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2019 13:24 - Индиана, блондинката и храмовете в ЛУКСОР
Автор: patuvam Категория: Туризъм   
Прочетен: 2089 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 05.05.2019 20:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
               

                   Египет... . Превърнахме се за една седмица на нещо като Индиана Джоунс с една от любимите му жени, в случая блондинката.


                    (Моля, кликвай върху снимките)




image




                   Изпозаписахме всички екскурзии, нетърпеливи да видим колкото се може повече от мистериозните гробници на Египет. Всъщност като се замисли човек то май атракциите тук са предимно гробниците. Едните са от старото царство, над земята – пирамидите. Другите, които ни предстоеше да видим са от средното и новото царство – подземните гробници в Луксор и по-точно в Долината на царете.

                     Потеглихме рано сутринта, защото ни предстоеше четири часово пътуване. Пътуването беше тегаво. Трябваше да пресечем египетската планина със овъртулените й завои.




image






image




              След това навлязохме в плодородната долина на великата река Нил.




image






image




          И тъй като населението на Египет е съсредоточено именно по поречието на реката това означаваше, че ще минаваме през населени места. Какви ти места... коптори.




image






image



                 Въпреки,че пътувахме на юг, то всъщност се придвижвахме към Горен Египет (защото от там ИЗВИРА река Нил). Населението в южен Египет е изключително бедно и необразовано. Целта на жителите там е да обработват земята, засята и засадена с различни култури. Тук жената освен да ражда много деца няма друга роля в обществото.. Това обясняваше и факта, че в хотела ни камериерките бяха камериери и персонала беше единствено от мъже.

                        Та... пътувахме през тези бедняшки къщурки и не мога да кажа, че се възхищавахме на гледката. Това допълнително забавяше и затрудняваше придвижването ни. Не на последно място затрудняваха го и множеството военни постове, заради които автобуса забавяше скоростта, преминаваше през десетките  „полегнали полицаи“, пристрояваше се в еднолентово движение и така десетки да не кажа стотици километри. Не се оплаквам... разказвам какви са обстоятелствата.

                        Но всичко си заслужаваше, когато  спряхме малко преди Луксор пред Колосите на Мемнон.




image




                   Двете масивни каменни статуи на фараона Аменхотеп трети се издигат на зaпадния бряг на древна Тива. Двете статуи-близнаци представят Аменхотеп трети седнал и насочил поглед на изток към реката и изгряващото слънце.




image

 




image




                      Продължихме към  Луксор. Разположен е на източния бряг на река Нил на мястото на Тива, древната столица на Египет в периода на средното и новото царство. Нарича се най-големия музей на открито. Насочихме се към Тиванския некропол, който включва Долинатана царете и Долината на цариците.




image



           

                      Долината на царете е долина в Египет, където са гробниците на фараоните от новото царство.





image





        Общо 62 гробници, като първата е на Тутмос, а последната на Рамзес десети.





image






image






image










image






                След проверка на билетите специално влакче ни закара към добре запазените гробници.




image






image




                  Стенописи и релефни изображения във входния тунел.




image







image







image





                Мястото, където е бил саркофага на фараона.




image

                      



                          Храмът на Хатшепсут-първата жена фараон в древен Египет. Намира се в Дейр-ел-Бахри. Внушителен и увековечаващ делото на миротворката Хатшепсут.





image

     




image






image






image





image





                  След като разгледахме светът на мъртвите, разпопложен на западния бряг на Нил се отправихме към храма на богът Амон в Карнак.





image






               Разположен е  на източния бряг на великата река. В Египет географските посоки очевидно са важно нещо. Та отправихме се към „света на живите“ на източния бряг на реката. С лодка при това, но за това ще разкажем в друг "епизод".






image





              Храмът на Амон-величествен и доста добре запазен,устоял на капризите на времето хилядолетия на ред. Е на това му се вика храм за възхвала... Много са го почитали тоя бог на слънцето Амон.




image







image






image






image






image





                Философски погледнато са си били прави древните египтяни. Слънцето и водата-двата фактора в основата на живота. Е как да не им се прекланят. Впечатляващото в храма са 134-те му колони.




image







image









image







image










image





                       Множеството скулптори,





image






image






image






image






                  както и алеята на свинксовете.





image

 




image




                          Следваше забавната част – тази със сувенирите. Попаднахме във фабрика за алабастър. Египетска фамилия, разбира се само мъже много артистично ни запознаха със обработката на алабастъра и изготвянето на различни предмети.




image






image






image





image






image






image




                    Един от тях нескрито охажвайки ме, предложи на Киро „всички камили на Египет“, за да му стана жена.






image





                      Разбира се - търговски трик, за да им купуваш нещата. Киро не ме даде, така че и този път си останах с него. Купихме си сувенир и мисля, че добре се спазарихме, смъквайки цената четири пъти.

                         „Потопени“ в египтологията и „разтопени“ от видяното се заприбирахме към Хургада. Очакваше ни същия път на връщане, но бидейки под влияние на видяното връщането щеше да е значително по-приятно. Останахме омаяни от видяното, забулено и тайнствено под свечеряващото се египетско небе.




image




Гласувай:
5



1. toninabog - Поздрави!
05.05.2019 17:16
Хареса ми поста ви,защото и на нас ни се върти в главата,да отидем до Египет.Смущават ни някои обстоятелства около сигурноста,хигиената и други...
цитирай
2. patuvam - Благодаря!
05.05.2019 20:34
Отидете и бъдете спокойни. Вода за пиене има в хотелите,оставя се от камериерите в стаите.Поне в нашия хотел беше така. Храната изглежда добре, вкусна е и никой нямаше стомашни проблеми за седемте дни престой. Сигурността е "сигурна". Не трябва да се притеснявате от нищо. Пожелаваме ви незабравими моменти в Египет!
цитирай
3. toninabog - Поздрави!
06.05.2019 18:45
Много ви благодаря за съветите!
цитирай
4. rosiela - Таман туй щях да питам:
04.01.2020 18:01
как Киро опази хубавата си жена?
цитирай
5. patuvam - Ха-ха-ха :) :) :)
09.03.2020 16:05
Ееее, няма такъв сладък комплимент! Благодаряяя! Всъщност Киро се оказа доста неподкупен...дори и за 200 камили не склони да ме продаде и... опази жена си :). Поздрави, rosiela!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: patuvam
Категория: Туризъм
Прочетен: 139279
Постинги: 44
Коментари: 60
Гласове: 71
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930